Anksioznost

Če je »depresija« izklop delovanja nekaterih bioloških in psihičnih funkcij v telesu z namenom zavarovanja le teh, potem gre pri anskioznostih za stanje povečanega vzburjenja parasimpatičnega živčnega sistema.

Če je pri depresiji odgovor (psihičnega sistema) »Ne morem (več)«, je pri anksioznosti odgovor psihe »Moraš«. V neskladju z dejanskimi zmožnostmi, pa naj bodo to čisto individualne, vsak od nas česa na zmore, ali pa zmožnostmi iz okolja, ki kot vemo ustvarja ogromne pritiske »kaj vse bi morali«, potem je seveda odziv pretiran. »Moral bi. Ampak ne zmorem. Ne gre!« Takšen notranji konflikt ustvarja povečano psihično aktivnost, ki se ne more realizirati.

Pritisk ostane v telesu. »Sili ven«, ampak ne gre. Zato jo čutimo znotraj, v telesu. Povečana palpitacija, znojenje, pospešeno dihanje in podobno. Energija, ki jo ustvari psihični sistem zaradi notranje, ponavadi arhaične zahteve »Moraš«, se fiksira v telesu. Čutimo jo. Ovira naše razmišljanje, ovira naše doživljanje, čutimo strah, nemir, boli nas telo. Močno. Vpliva na kontakt z drugimi. Predvsem za nas pomembnimi osebami. Rušijo in nenazadnje se porušijo odnosi. Potem gre pa še na slabše. Ujeti smo v začaran krog notranjih in zunanjih pritiskov. Anksioznos se poveča.

Prepoznajmo jih. Pritiske. Le ti izvirajo iz naših vzorcev in shem, ki smo jih oblikovali v dosedanjem življenju. Ko boste dojeli in začutili, da vam vsega tega, kar mislite, da »Morate«, pravzaprav »NI potrebno« storiti, doseči, čutiti, potem pride do sprostitve. Sprostitve ujete energije. V telesu. Anksioznost je tudi telesni odziv.

Telo ponovno deluje usklajeno. Generalni direktor našega sistema, prefrontalni kortex, vam bo dal drugačne usmeritve. Lahko delaš napake. Je ok. Lahko si tak kot si. Je več kot ok. Ni potrebno ves čas paziti. Vse ok. Anksioznosti ni. Več.

Diham. Mirno. Opazujem dih. Telo se umiri. Misli spet najdejo svoje potrebe. Želje. Anksioznost postane samo beseda. Brez bolečine in nemira. Doživljam mir. V umu in telesu. Spet lahko delujem. Tokrat drugače. Iz sebe. Za sebe. In gre. Kar gre.

Na Antistres kliniki uporabljamo sodobne metode soočanja in odpravljanja stresa. Razvijamo tudi nove. Uporabljamo nova spoznanja. Ne samo na področju psihoterapije. Spoznanja kvantne fizike z uporabo enotnega polja našim klientom omogočajo, da hitreje in bolj stabilno preoblikujejo svoje sheme. Privoščite si spremembo. Za vas gre!